Een boekenshop voor katholieke inspiratie Verzending binnen heel BelgiëPapers over actuele onderwerpen
woman in black jacket holding red umbrella during daytime

Hoe weet je of het “de goede” is?

10 juni 2023

Hoe kies je de man van je leven? Er komt een moment waarop men zich afvraagt of diegene met wie men sinds enige tijd omgaat een echtgenoot zou kunnen zijn. Een belangrijk onderscheid waarvoor dit artikel, voorheen gepubliceerd in Aleteia enkele criteria geeft.

“De goede”. Een gekke uitdrukking als je bedenkt dat de verwante ziel niet bestaat. Er is geen uniek wezen dat jou voorbestemd is om een idyllisch huwelijk te beleven. Stel je de druk voor om die te vinden tussen acht miljard mensen! Dus zijn er meerdere mogelijkheden. Hier enkele criteria waarmee je rekening kan houden om te weten, niet of het DE goede is, maar of je deze persoon als echtgenoot wil.

1. Verliefd zijn

Verliefd zijn is een eerste en uitstekende aanwijzing. “Het is zeker het verlangen dat het eerste teken is in een liefdesrelatie”, verklaart priester Pierre-Marie Castaignos, de auteur van Est-ce lui? Est-ce elle? (Salvator). “Het verlangen om de andere terug te zien, beter te leren kennen, tijd door te brengen in zijn/haar aanwezigheid”. Volgens hem is deze aanvankelijke geestdrift niet zuiver toeval: “Dat is misschien een teken om er dieper op in te gaan.”

Een volkomen objectief en gemakkelijk te herkennen criterium vermits verliefd zijn een staat is: het overvalt je zonder dat je er volledig voor kiest. Pierre Mellot onderscheidt in zijn boek Vivre d’amour (Editions de l’Emmanuel) vijf aspecten van het verliefd zijn: de fysieke aantrekkingskracht, het obsessief karakter (men denkt zonder ophouden aan de ander), het bewonderend karakter (men idealiseert de ander en zijn kwaliteiten), de duur in de tijd en het feit naar een relatie te verlangen. Volstaat het nochtans verliefd te zijn om deze man als echtgenoot te kiezen indien ‘verliefd zijn’ een goede indicator is? Neen, en hier zijn nog andere belangrijke onderscheidingscriteria.

2. Zijn morele kwaliteiten identificeren

Wanneer men een huwelijk overweegt, is het belangrijk de morele eigenschappen van de ander na te gaan. Daarvoor is het nodig de ander goed te kennen om deze vragen te beantwoorden: Is hij goed? Trouw? Oprecht? Deze morele eigenschappen bieden een goed onderscheidingselement voor zover ze in principe duurzaam zijn in een persoon. Daarna moet je je enkel afvragen of deze eigenschappen overeenkomen met jouw overtuigingen en diepe verlangens.

3. Het goede willen voor de ander

Als ik iemand wil liefhebben, betekent dat het goede willen voor hem. Wanneer men overgaat van de vrijgezellenstaat naar die van verloofde, is het niet altijd vanzelfsprekend de ander de plaats te geven die hem toekomt. Bekijk ik alles wel vanuit altruïstisch standpunt en niet langer als individualist? Ben ik in staat wat goed is voor hem voorrang te geven op het mijne? Wil ik hem niet zozeer veranderen, dan wel hem helpen om te groeien, zich te ontplooien? Een andere norm voor onderscheid is daar de tegenhanger van: en hij? Wil hij het goede voor mij? Hoe toont hij dat?

4. Het gevoel op de proef stellen door de tijd

Geduld vormt een essentieel criterium. Tijd is “onze beste bondgenoot”, verklaart Pierre Mellot. “Om een goede beslissing te nemen moet men haar laten rijpen”. Men moet de verliefdheid enkele maanden laten evolueren, om onderscheid te maken tussen een gewone aantrekking en een verlangen van heel zijn wezen. Pierre-Marie Castaignos citeert Sint-Ignatius van Loyola, die tot deze eenvoudige houding aanmaant: “Als men geen licht heeft om naar rechts of naar links te gaan, blijft men ter plaatse in afwachting dat God zijn wil wenst te openbaren”.

5. Nagaan wat voor mij van belang is

Pierre Mellot nodigt uit zich deze vraag te stellen: “Welke factoren lijken mij echt noodzakelijk om met mijn echtgenoot te kunnen leven en mezelf te kunnen geven?” Wat moet ik met de ander delen om mijzelf te blijven? Dat kan mijn geloof zijn, of mijn manier om mij mijn toekomst voor te stellen.

Met andere woorden, stemmen onze levensprojecten overeen? Als jij ervan droomt enkele jaren naar het andere einde van de wereld te trekken om in een hulporganisatie te werken, terwijl de ander een gezin wil opbouwen daar waar hij opgegroeid is, kan dat ingewikkeld worden. Zal de ander mij de kans geven echt mijzelf te worden of gaat hij mij pesten in mijn diepste verlangens?

6.Een zeker gemak voelen

Pierre-Marie Castaignos benadrukt “Wanneer men geroepen wordt, geeft de Heer een zeker gemak om uit te voeren waartoe Hij ons roept”. Als er reeds van in het begin van een relatie moeilijkheden of spanningen opduiken, voorspelt dat niet veel goeds. “Indien gebrek aan spontaneïteit of het gevoel op eieren te lopen ofwel moeten verzaken aan een deel van zichzelf om de ander te behagen erbij zijn, zijn dat onrustwekkende voortekenen”. Daarentegen zijn vreugde en vrede voelen wanneer men plannen maakt voor de toekomst, een goed teken!

Mathilde de Robien is gehuwd en huismoeder. Sinds 2016 is ze journaliste bij Aleteia voor de rubrieken “Au quotidien” en “For her”. Ze heeft zich gespecialiseerd in onderwerpen die betrekking hebben op het koppel, op de familie en de opvoeding. Bron: https://fr.aleteia.org/2019/09/27/comment-savoir-si-cest-le-bon/. Deze tekst werd uit het Frans vertaald door Jos en Helene Van Dyck.