Een boekenshop voor katholieke inspiratie Verzending binnen heel BelgiëPapers over actuele onderwerpen
two wedding rings sitting on top of a white cloth

Het geheim van een duurzaam huwelijk

24 maart 2023

Jong trouwen zonder vooraf samen te wonen zou een van de geheimen zijn van een duurzaam huwelijk. Dat zeggen meerdere Amerikaanse sociologische studies.

In de jaren zeventig trouwden de Fransen gemiddeld op 25-jarige leeftijd. Volgens een recente studie van Insee ligt de gemiddelde leeftijd vandaag rond de 40 (38,1 voor mannen en 35,6 voor vrouwen). Sinds 20 jaar is de leeftijd van de trouwers steeds hoger geworden. De voornaamste reden ligt in het feit dat de koppels later gevormd worden en vaak samenwonen alvorens “ja” te zeggen tegen elkaar.

De moderne samenleving is geneigd te geloven dat voor een standvastig huwelijk men eerst zijn studies moet afwerken, zijn carrière beginnen opbouwen, dan een wederhelft zoeken met dezelfde kwalificaties. Zonder te vergeten dat koppels zich meestal een “proefperiode” gunnen alvorens zich te verbinden in het huwelijk.

Deze periode van samenwonen laat toe de ander te “testen” en te zien hoe hij/zij zich dagelijks gedraagt tussen huiselijke taken, boodschappen doen, werk, discussies (en misschien zelfs hoe hij/zij een kind opvoedt). Vrijwillig of niet, hebben koppels zo een instelling van een consument: “Alvorens een koop te bekrachtigen moet men testen of het product of de dienst beantwoordt aan mijn verwachtingen”. Uit sociologisch onderzoek blijkt echter dat dit niet de beste benadering van het huwelijk is. Een getrouwd koppel zou langer houden wanneer het “ja” gezegd heeft op jonge leeftijd, en zonder samengewoond te hebben voor de grote Dag.

Meerdere partners voor het huwelijk hebben zou de echtscheiding in de hand werken

Volgens een studie van de psychologe Galena Rhoades, gepubliceerd in het Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift Journal of Family Psychology, zou samenwonen voor het huwelijk echtscheidingen in de hand werken. Volgens deze studie zouden 20% van de koppels die samenwoonden voor het huwelijk minstens één keer gesproken hebben over scheiden, tegenover slechts 10% van diegenen die na het huwelijk samenwoonden, en 12% die samenwoonden na hun verloving.

In een YouTube video bevestigt de psychologe Galena Rhoades dat hoewel sommigen “gewoonlijk denken dat het beter voor een liefdesrelatie is meer ervaring te hebben, onderzoekers het tegenovergestelde vastgesteld hebben”. “Mensen die vooraf met een vriend of een vriendin samengewoond hadden en meerdere sekspartners hadden voor het huwelijk, hadden later een lagere huwelijkskwaliteit”. De psychologe haalt daarvoor verschillende mogelijke redenen aan. Zo zou, bijvoorbeeld, het voortdurend vergelijken van de huidige relatie met die uit het verleden of eerdere relaties herhaaldelijk moeten afbreken, de echtelijke verbintenis verzwakken.

Ook Bradford Wilcox, professor sociologie en directeur van het National Marriage Project (Universiteit van Virginia) heeft, in samenwerking met de demograaf Lyman Stone, in een studie aangetoond in hoeverre het zogenaamd traditioneel model efficiënter zou zijn. “Veel jonge volwassenen denken tegenwoordig dat vooraf samenwonen een pijler is voor een succesvol huwelijk. Maar volgens onze onderzoeken waren de koppels die samenwoonden 15% meer geneigd te scheiden dan diegenen die dat niet deden”, legde Bradford Wilcox uit in de National Review, in juli 2022.

Jong trouwen kan een latere echtscheiding voorkomen

“De conventionele wijsheid wil dat men de twintiger jaren doorbrengt met studies, werk en plezier. Ze meent dat trouwen rond 30 jaar de beste manier is om de kansen op een solied en stabiel familieleven te verhogen. Maar onderzoek heeft een heel andere interpretatie, tenminste voor de koppels met gevoel voor religie. Samenwonen bewaren voor na het huwelijk en aan zijn relatie een religieuze zin geven, schijnt de kansen op een stabiel en gelukkig huwelijk te maximaliseren”, merkt Bradford Wilcox ook op.

En inderdaad, volgens een andere Amerikaanse studie is het beter jong te trouwen om echtscheiding te voorkomen. Dat is het resultaat van een studie geleid door Nicholas Wolfinger, professor aan de Universiteit van Utah. Volgens deze professor sociologie, stijgt het percentage echtscheidingen met 5%, wanneer de trouwers ouder zijn dan 32 jaar. Dankzij de analyse van nationale demografische gegevens adviseert de onderzoeker dus bij leeftijd tussen 25 en 32 jaar om zich een ring aan de vinger te laten schuiven.

Paola Belletti is moeder en schrijfster. Bron: https://fr.aleteia.org/2023/02/11/se-marier-jeune-et-ne-pas-cohabiter-avant-le-secret-dun-mariage-durable/?utm_campaign=EM-FR-newsletter-Daily-&utm_content=Newsletter&utm_medium=email&utm_source=sendgrid&utm_20230212. Deze tekst werd uit het Frans vertaald door Jos en Helene Van Dyck. Zie ook Samenwonen met het oog op het huwelijk? en De waarde van maagdelijkheid.