Een boekenshop voor katholieke inspiratie Verzending binnen heel BelgiëPapers over actuele onderwerpen

De New York Times en Benedictus XVI

31 maart 2010

De gerenommeerde Amerikaanse Vaticanwatcher John Allen formuleert in de ‘National Catholic Reporter’ drie fundamentele bedenkingenbij de aanvallen van de gezaghebbende Amerikaanse krant ‘The New York Times’ tegen paus Benedictus XVI. Allen wil het kindermisbruik op geen enkele manier rechtvaardigen, maar hij verwijt de Amerikaanse krant wel onzorgvuldigheid en een gebrek aan controle van de informatie.

 

‘The New York Times’ schreef vorige week dat de paus als toenmalig prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer van 1981 tot aan zijn pausverkiezing in 2005 een kwarteeuw Vaticaanse verantwoordelijke was voor de behandeling van kindermisbruik. Wat de krant er vergeet bij te vermelden is dat bisschoppen tot 2001 niet verplicht waren kindermisbruik door priesters aan het Vaticaan te melden. Dat dit vanaf 2001 wel noodzakelijk werd is te danken … aan de rechtstreekse tussenkomst van kardinaal Ratzinger.

 

John Allen bekritiseert ook wat de krant zegt over de brief ‘De delictis gravioribus’ van de Congregatie voor de Geloofsleer, die de eerder genoemde meldingsplicht verplicht. Volgens de Amerikaanse krant diende dat schrijven slechts om kindermisbruik toe te dekken. Wat de krant niet vertelt is dat de geheimhoudingsplicht waarover de brief spreekt slechts van toepassing is op de kerkjuridische en disciplinaire procedure. “Het melden van misbruik aan de politie of andere burgerlijke overheden werd nooit verboden.”

 

Het Vaticaan maakte al eerder bekend dat het drieduizend gevallen van kindermisbruik behandelde. Daarvan kreeg 20% een vervolg voor een kerkelijke rechtbank. ‘The New York Times’ citeert dat cijfer als bewijs van het immobilisme van het Vaticaan. Wat de krant ook nu weer niet vertelt is dat kerkelijke processen jaren in beslag nemen. ‘The New York Times’ vergeet te vermelden dat in 60% van de gevallen onmiddellijk werd opgetreden door de plaatselijke bisschop, omdat het misbruik bewezen was.

 

John Allen besluit: “Niemand wil beweren dat het Vaticaan of de kerkleiding misbruik voorbeeldig hebben aangepakt. Maar een eerlijke voorstelling van zaken helpt wel een oneerlijke polarisatie en verwarring vermijden. Het is ook belangrijk dat feiten eerlijk worden weergeven.”

 

Dit bericht werd op www.kerknet.be gepubliceerd (http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=91761#) onder de titel: “John Allen heeft bedenkingen bij pausaanval van New York Times”. Het is een samenvatting van de oorspronkelijke tekst die in het Engels werd gepubliceerd op http://ncronline.org/blogs/all-things-catholic/keeping-record-straight-benedict-and-crisis onder de titel: “Keeping the record straight on Benedict and the crisis”.