Een boekenshop voor katholieke inspiratie Verzending binnen heel BelgiëPapers over actuele onderwerpen

De waarde van maagdelijkheid

8 december 2014

De 18 jarige Phin Lyman is erin geslaagd een getuigenis te publiceren over maagdelijkheid in The Guardian. Deze krant is nogal ruim van opvatting wat seksualiteit betreft. Phin heeft deze tekst geschreven om zijn studiemakkers aan te moedigen te wachten tot hun huwelijk alvorens seksuele relaties te hebben. Hij deed dit, bewust van de enorme druk die op hen wordt uitgeoefend om anders te handelen. 

 

De eerste versie van zijn getuigenis verscheen in het tijdschrift van zijn college The Wellingtonian. Joanna Moorhead, journaliste bij The Guardian en zelf moeder van vier kinderen las het en het beviel haar.

“Kunnen wachten is fantastisch. Om heel eerlijk te zijn vraag ik me af wat het probleem is met wachten, waarom we denken dat alles zo vlug moet gaan. Fast food, fast tan, fast sex (snel eten, snel bruinen, snelle seks). Ik ben er vrij zeker van dat de meeste mensen die mij kennen weten dat ik nog maagd ben. Ik veronderstel dat het een etiket is dat ik sinds enige jaren draag en eigenlijk stoort het me niet echt. Toch verbijstert, ja stoort het sommige mensen dat ik bewust gekozen heb om maagd te blijven.”

“Ik neem aan dat sommige jongens ineenkrimpen bij het idee om als 18-jarige nog geen seks gehad te hebben en ik geef toe: het is soms best moeilijk. Soms twijfelde ik aan mijn besluit als ik met een meisje naar boven wou gaan op een fuif, maar waarom deed ik het niet? Het antwoord is eenvoudig: ik wil in mijn leven enkel seks met één vrouw. Een vrouw die ik graag zie en met wie ik de rest van mijn leven wil doorbrengen. Ik geef toe dat ik een romanticus van de oude stempel ben, en dat komt waarschijnlijk door mijn christelijk geloof. Toch is het een sterke persoonlijke keuze mezelf te bewaren voor één persoon, en zonder daarom met de Bijbel te zwaaien wil ik toch uitleggen waarom.”

“Ik geloof dat seks een ongelooflijk sterk symbool is van de liefde tussen twee mensen. Vergelijk het met lijm. Als je met iemand seks gehad hebt, ben je emotioneel en fysisch met hem of haar verbonden. Als je die band breekt, blijven er open wonden waar de lijm zich bevond. Daarom werkt “casual sex” niet op lange termijn, nee het werkt niet. Je moet maar eens kijken naar Friends with Benefits (een leuke film). Ik geloof dat het beste is enkel seksuele betrekkingen te hebben met iemand die je echt graag zou willen trouwen. In tegenstelling met wat veel van mijn kameraden denken, kan je ook een relatie hebben zonder seks, en nog een goede ook.”

“Dat brengt me bij een algemene misvatting over ernstige relaties en seks. Toen ik laatst met een vriend sprak, bemerkte hij ‛maar, zou je een auto kopen zonder hem eerst te testen?’ Mijn eerste reactie was lachen, maar dan was ik plots overdonderd door zijn botte houding tegenover seks. In feite zei hij dat seks het enige is waar relaties goed voor zijn. Een auto dient om te rijden, dus een relatie is er enkel voor seksueel genot. Deze vergelijking met een auto biedt ook een serieuze valkuil. Ik wil maar zeggen: indien ik verder zou gaan met deze vergelijking met een auto, zou ik liever hebben dat mijn partner een blinkende nieuwe Ferrari was dan een vierdehandse, eerder versleten Volvo… als je begrijpt wat ik bedoel.”

“In ons land verandert er het een en ander wat betreft de seksuele activiteit in onze leeftijdsgroep. Toen ik onderzoek deed over dit onderwerp, verwachtte ik schokkende statistieken over een toenemende seksuele activiteit bij de jonge Britten, maar wat ik vond verraste me. Steeds meer jonge mensen onthouden zich (van seks). Ruim 27% van de 15-24 jarige jongemannen hadden in 2011 geen enkele vorm van seksueel contact. In 2002 waren er maar 22% die nooit seksueel contact hadden gehad met een andere persoon. Ik ben dus waarschijnlijk niet de enige gekke kerel hier.”

“Aan ieder die dit leest en nog geen seks gehad heeft en die zich onder druk gezet voelt omdat ‛iedereen’ het doet: het is niet waar. Ik geef het op een blaadje. Meestal liegen mensen over hoever ze gegaan zijn dat weekend met hun vriend(in). Dus het ongelooflijk seksleven waar je vrienden mee uitpakken bestaat waarschijnlijk niet. Het gaat er in het leven niet altijd om de eerste te zijn: neem je tijd.”

Deze getuigenis werd gepubliceerd in The Guardian van 8-12-14 onder de titel The Value of Virginity. Dit artikel werd uit het Engels vertaald door Jos en Helene Van Dyck.