Een boekenshop voor katholieke inspiratie Verzending binnen heel BelgiëPapers over actuele onderwerpen

Geslachtsverandering bij minderjarigen: alarmsignaal van Amerikaanse kinderartsen

12 juni 2024

Gendertransities bij kinderen worden hoe langer hoe meer in vraag gesteld.

Donderdag heeft het Amerikaans College van kinderartsen aan de medische organisaties in de Verenigde Staten gevraagd te stoppen met het promoten van gendertransitie bij kinderen en adolescenten. Een groep van bijna 100 gezondheidswerkers en 18 medische organisaties onderschreven deze verklaring, die artsen oproept om zich te houden aan onderzoek gebaseerd op steekhoudende bewijzen” en om gebruik te maken van evaluaties en globale therapieën om de psychologische stoornissen te identificeren en te behandelen die de basis vormen van of de genderdysforie begeleiden”.

De ondertekenaars bevestigen inderdaad dat er weinig bewijzen” bestaan dat de ingrepen van zogenaamde “genderbevestiging” doeltreffende behandelingen” vormen. Integendeel, ze gaan op lange termijn eerder gepaard met ernstige risico’s”.

De Amerikaanse Academie voor pediatrie had openlijk haar steun betoond voor dit soort behandelingen, terwijl ze toch een systematisch onderzoek” vroeg van het medische research op dit gebied.

De vermeerdering van waarschuwingen…

Begin juni heeft de Duitse Vereniging voor psychiatrie, psychotherapie en neurologie zich gekant tegen de nieuwe Duitse richtlijnen betreffende de behandeling van minderjarigen met genderdysforie. Deze richtlijnen raden het gebruik aan van hormonen en van chirurgie voor het behandelen van minderjarigen.

Ook de Zwitserse Vereniging voor kinder- en jeugdpsychiatrie en psychotherapie roept op om “geen experimentele en onnodig invasieve behandelingen te promoten waarvan de psychosociale effecten niet bewezen zijn”.

… en ommekeer

Groot-Brittannië heeft net zijn politiek inzake genderverandering bij minderjarigen volledig herzien door de puberteitsremmers te verbieden, behalve in het kader van onderzoeks­programma’s. In Frankrijk werd door de Senaat een wetsvoorstel aangenomen, opdat puberteitsremmers enkel voorgeschreven zouden worden aan minderjarigen in “referentiecentra” en na twee jaar medisch toezicht.

Ook in Finland komen artsen terug op hun standpunten. Zo waarschuwt voortaan professor Riittakertu Kaltiala, hoofd van de afdeling kinderpsychiatrie van het universitair ziekenhuis van Tampere en “pionier” in de zorg voor minderjarigen die zich sinds 2011 transgender verklaarden.

Verboden twijfels

Destijds werd ze door het Finse ministerie voor volksgezondheid gevraagd om in Tampere een centrum op te richten voor genderverandering voor minderjarigen. Men schrijft er puberteitsremmers voor. “In tegenstelling tot wat het Nederlandse team in 2011 zei, voelde de overgrote meerderheid van de jongeren die deze puberteitsremmers kregen zich niet beter, ze maakten het niet goed op psychisch vlak”, getuigt de professor. Maar het is moeilijk deze twijfels te uiten, vanwege van politieke druk die beweert dat een geslachtsverandering weigeren aan een jongere discriminatie is”. Nochtans kan men met deze behandelingen meer kwaad dan goed doen”, bevestigt Professor Kaltiala. Sommige jongeren kunnen er baat bij hebben, na de puberteit, niet ervoor, en na een ernstige evaluatie, oordeelt zij. Voor de puberteit moeten diegenen die zeggen dat ze zich met het andere geslacht identificeren en aan een genderdysforie lijden, wachten. De meesten identificeren zich uiteindelijk met hun oorspronkelijke geslacht.”

Tenslotte zijn enkele jaren na de opening van de dienst voor genderverandering” patiënten, die er opgenomen geweest waren, teruggekomen om hun geboortegeslacht terug te krijgen”. “Deze ‘detransitie-patiënten’ stelden een type patiënt voor dat volgens de auteurs van het Nederlands protocol niet had mogen bestaan”, stipt de kinderpsychiater aan. Hoewel hun aantal slecht gekend is, wordt het in de Verenigde Staten op 30% geschat.

Bron: https://www.genethique.org/changement-de-genre-chez-les-mineurs-lalerte-des-pediatres-americains/ . Deze tekst werd uit het Frans vertaald door Jos en Helene Van Dyck.